ENERGETSKA KONFERENCIJA U KRŠKOM 29.08. – Kako ubrzati i provesti zelenu tranziciju?

Skup ENERGETIKA I OIE 2024 održat će se 29.08. u Krškom sa zanimljivim temama, a u cilju pokretanja rasprave o energetskoj budućnosti i ubrzavanju tranzicije na čistu energiju. Na vrlo simboličnom mjestu (Krško), gdje je izgrađena prva nuklearna elektrana u ovom dijelu Europe traže se odgovori na mnoga otvorena pitanja i izazove u energetskom sektoru. Za dio sudionika s ranom prijavom na konferenciju predviđena je mogućnost posjete nuklearnoj elektrani Krško.

Predviđene teme: Kakav će biti rast zelenih megavata u Hrvatskoj i zemljama JIE? Zašto se zanemarivao geotermalni energetski potencijal u kontinentalnim područjima? Koliko je podcijenjen problem izolacije krovova kod postavljanja solarnih panela? Koje su prednosti i potencijali nuklearne energije? Kako transformirati i „ozeleniti“ industrijske potrošače električne energije? Što znači intenzivna energetska transformacija europskog fonda zgrada? Kako iskoristiti zalihe geotermalne vode za energiju – grijanje, hlađenje i poljoprivredu? Zašto EU potiče masovno korištenje alternativnih izvora energije na krovovima zgrada? Kakva je uloga regulatornih tijela te kakva je pozicija elektroenergetskih poduzeća u tranziciji? Koliko su realne ili pretjerane prognoze kako će obnovljivi izvori predstavljati 45-50 posto ukupne proizvodnje električne energije do 2030. ili čak 85 posto do 2050. godine – u 2022. je udio u potrošnji iznosio 22,5 posto! Koliko su Covid 19 i ukrajinska kriza utjecali na stvaranje dekarbonizacijske agende Europske unije? Zašto poljoprivrednici smatraju prekompliciranim procedure za ugradnju agro-solara u vinogradima i voćnjacima? Kako povećati udio električnih automobila u ukupnom voznom parku, posebice onih vozila koja se pune i parkiraju u garažama javnih zgrada? Što predviđa plan REPowerEU – niz mjera za brzo smanjenje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima? Jesu li vlade pojedinih zemalja u regiji JIE dovoljno ambiciozne oko ciljeva povećanja obnovljive energije u proizvodnji električne energije, te korištenju zelene energije u industriji, zgradarstvu i prometu? Što donose zemljama članicama EU-a tri stupa: ušteda energije, proizvodnja čiste energije i diverzifikacija opskrbe energijom EU-a? Kakva je odgovornost akademske zajednice u kreiranju sektorskih politika te u obrazovanju kadrova koji će upravljati zelenom tranzicijom? Kako u praksi izgledaju postupci izdavanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije, odnosno koliko su složeni ugovori o otkupu električne energije? Itd…

Skup predstavlja regionalno okupljanje stručnjaka u području energetike, ali i važnih donositelja odluka, sektorskih tvrtki, udruženja i organizacija, predstavnika JLS, akademske i R&D zajednice, ali i potencijalnih investitora i financijskih institucija te svih ostalih dionika uključenih u sektor energetike. Glavni cilj ove konferencije je skrenuti pozornost stručne javnosti i međunarodnih stručnjaka, kao i donositelja odluka na potrebu neodgodive provedbe energetske tranzicije.

Prijave na info@komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.