KOMUNALNI DANI NA LOŠINJU: Važnost zelene infrastrukture i ekološki urbanizam!

Pozivamo vas na središnji regionalni skup komunalnog sektora s temom urbanog šumarstva, zelenog urbanizma i upravljanja grobljima koji će se održati od 20.-22.11.2023.  na Lošinju (hotel Punta, Veli Lošinj).

EU politike, posebice Green Deal promoviraju ublažavanje utjecaja klimatskih promjena i održivi pristup svim intervencijama u okoliš, stoga nadležna EU tijela zagovaraju i promoviraju model ekološkog urbanizma koji potiče uporabu održivih resursa i smanjenje mogućeg infrastrukturnog utjecaj na okoliš.

   

Paralelno održavanje tri tematski slična eventa (URBANO ŠUMARSTVO, ZELENO PROJEKTIRANJE i ADRIATIC CEMETERY DAYS) proizlazi iz potrebe za detaljnijim obradama navedenih tema, a upravo zeleni urbanizam sve više postaje odgovor na brojne razvojne izazove. Iz tog razloga će i program sve tri konferencije pridonijeti boljem informiranju sektorskih dionika o aktualnim urbanističkim trendovima u Europi te naglasiti važnost zelenog projektiranja i implementacije EU politika u komunalni sektor.

Zakonodavstvo EU-a i RH već predviđa zelena i održiva ulaganja s niskim emisijama CO2 stoga se i intenzivna izgradnja važne prometne i komunalne infrastrukture u RH nakon ulaska u EU treba promatrati u kontekstu realizacije „zelenih projekata“.

Izrada prostornih planova u nadležnosti JLS također predstavlja sve veći izazov, budući da se u planove treba implementirati brojne okolišne okvire, ograničenja i pravila. Treba naglasiti kako je stalno usklađivanje prostornog planiranja s nacionalnom i EU regulativom jedan od prioriteta javne uprave, jer se kroz uspješne primjere iz najrazvijenijih zemalja mogu poboljšati rezultati u intervencijama u prostor, a upravo se komunalni sektor odlikuje opsežnim održavanjem, kao i obnovom i izgradnjom složene komunalne infrastrukture. Urbano šumarstvo je također vrlo važan segment  zelenih intervencija u urbanim sredinama i potreba za ozelenjivanjem i smanjenjem emisija i ispuštanja štetni supstanci u atmosferu.

   

Cilj skupa je potaknuti razmjenu znanja oko projektiranja i izgradnje zelene infrastrukture, te stvaranje okvira za nove razvojne projekte te za dodatne edukacije kadrova. Prisutna je stalna potreba za primjenom modernih inovacija u segmentu djelovanja jedinica regionalne i područne samouprave. Sekundarni cilj je intenziviranje kandidiranja sektorskih projekata za dodatna EU sredstva i razmjena znanja i iskustava  o zelenoj infrastrukturi u regiji jugoistočne Europe.

 Planirane konferencije i KOMUNALNI DANI NA LOŠINJU također donose pregled najboljih regionalnih i EU praksi u području ozelenjivanja urbanih sredina, te projektiranja modernih grobalja i održavanja postojećih grobalja. 

Na KOMUNALNIM DANIMA na Lošinju očekuje se prisustvo mnogobrojnih čelnika JLS, gradonačelnika, načelnika, župana, stručnjaka za urbanizam i prostorno planiranje i kolega komunalaca  iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije.

 

RASPORED održavanja konferencija

 

Mjesto održavanja: Grad Mali Lošinj, Hotel Punta
Organizator: Časopis KOMUNAL
Glavni partner: Technowin machine d.o.o.
Očekivani partneri: Inženjerske komore, sveučilišta i veleučilišta
Očekivani pokrovitelji: Vlada RH, Hrvatski sabor, Ured Europskog parlamenta u RH
Očekivani domaćini:  Grad Mali Lošinj, Grad Cres i Primorsko-goranska županija

 

Kristina Kranjčec

 

Časopis KOMUNAL

I. Kršnjavoga 1/II, 10000 Zagreb

T: +385(0)1 6329 111 | E: info@komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.