Oko trećina proizvedene hrane na svijetu se baca, a prema dostupnim podacima svaka osoba u Srbiji godišnje baci oko 35 kg hrane vrijedne oko 160 EUR. Problemom viška hrane u Srbiji bavi se Centar za unapređenje životne sredine iz kojeg kažu da najviše bacaju proizvođači, domaćinstva, supermarketi i restorani. U otpadu završavaju voće i povrće, mliječni proizvodi i žitarice, i to većinom od strane proizvođača, kada proizvodi ne zadovoljavaju potrebe supermarketa. Iz domaćinstava, koja kupuju previše hrane ili pogrešno shvaćaju rok trajanja koji se odnosi na kvalitetu proizvoda, a ne njegovu ispravnost, također dolaze značajne količine otpada. Iz Centra poručuju da rješenje ovog problema na zahtijeva ulaganja, već promjenu svijesti kod potrošača. Neke promjene već su vidljive, tako je jedan supermarket počeo poklanjati hranu koja je pred istekom roka valjanosti, a najavljuje se i donošenje zakona o upravljanju viškom hrane.