Poziv za proračunske korisnike – konferencija „Lokalni proračuni i komunalne investicije“ – Zagreb, 27.08.2024.



JEDINICE LOKALNE, PODRUČNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE
PRORAČUNSKI KORISNICI
n/r računovodstva, pročelnici, načelnici, gradonačelnici, župani

Poziv za sudjelovanje na konferenciji „Lokalni proračuni i komunalne investicije“ – Zagreb, 27.08.2024.

Poštovani,

Nakon dosadašnjih uspješnih izdanja konferencije u Opatiji i Zagrebu, časopis Komunal 27. kolovoza u zagrebačkom hotelu Westin organizira tradicionalnu konferenciju „Lokalni proračuni i komunalne investicije – priprema proračuna za 2025. godinu”. Skup će poslužiti kao platforma za sveobuhvatnu raspravu predstavnika JLS, županija, komunalnih poduzeća  i drugih proračunskih korisnika o pripremama za izradu proračuna za naredno razdoblje te o stalnoj potrebi postizanja visoke razine transparentnosti javnih financija te o potrebi da se razmjene stajališta s ključnim dionicima za usvajanje proračuna.

Pred lokalnom i regionalnom samoupravom je izazovno razdoblje koje će, sudeći prema brojnim prognozama, obilježiti nastavak inflatornih procesa te stagnaciju i usporavanje gospodarstva na razini EU-a i RH. Novonastalim okolnostima morat će se prilagoditi i lokalni proračuni, iako su mnoge lokalne sredine već pripremile niz projekata za financiranje u narednom razdoblju.

Konferencija će okupiti ključne dionike na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini koji su zaduženi za javne financije, kao i sveučilišne stručnjake te predstavnike komunalnog sustava i druge korisnike proračunskih sredstava.

Glavne teme:

  • Donošenje proračuna i financijskih planova za 2025.
  • EU proračun – Što donose promjene procedura?
  • Transparentnost proračuna i decentralizacija javnih financija
  • Kako i na koji način predvidjeti kapitalne infrastrukturne investicije?
  • Kako će izgledati srednjoročni fiskalno-strukturni plan po novom obrascu?
  • Kako se odvijaju osnovne faze proračunskog procesa – priprema, donošenje, izvršavanje i izvještavanje?
  • Što donosi reforma okvira gospodarskog i fiskalnog upravljanja Unijom kroz akte Vijeća iz 2024.?
  • Što akademska zajednica misli o efikasnosti pružanja javnih usluga, o proračunskom manjku te o eventualnom porastu javnog duga ili o povjerenju javnosti?
  • Kakva je uloga Sabora u nadzoru proračuna? Jesu li saborska tijela uključena u postupak planiranja proračunskih politika, odnosno u početnu fazu proračunskog procesa?

S obzirom na aktualnost teme pripreme lokalnih proračuna, očekuje se dinamična interakcija i rasprave predstavnika JLS te tvrtki iz komunalnog gospodarstva, nadležnih institucija te predstavnika znanstveno-istraživačke i akademske zajednice.

Stručna javnost i računovodstva korisnika s nestrpljenjem čekaju upute za izradu proračuna za 2025! 

Uzimajući u obzir reprezentativnu strukturu sudionika i relevantne teme te imajući u vidu važnost lokalnih proračuna, predlažemo da se aktivno uključite u rad skupa kroz pitanja i prijedloge koji će se uputiti predstavnicima nadležnih institucija koji će prisustvovati skupu. 

Nadamo se kako ćete se odazvati ovom pozivu te stojimo na raspolaganju za više informacija. Više informacija i prijava na info@komunal.hr

 

PRIJAVNICA

 

S poštovanjem,


Časopis Komunal
Kršnjavoga 1, 10 000 Zagreb

t +385 1 6329 111
kristina@komunal.hr
www.komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.