REZULTATI ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA U SAD-U: Za čak 29% smanjena količina vrećica na plažama!

Nedavna studija koju je proveo Ocean Conservancy pokazala je kako se zabrana plastičnih vrećica u Sjedinjenim Državama pokazala učinkovitom, jer je smanjenja količina plastičnog otpada i onečišćenja oceana. Prema izvješću, više od 12 milijuna tona plastičnog otpada, uključujući vrećice i boce, godišnje uđe u ocean, što predstavlja značajnu prijetnju morskom životu i ekosustavima. Spomenuti rezultati se temelje na podacima prikupljenim tijekom Međunarodnog čišćenja obale (ICC), najvećeg događaja čišćenja plaža na svijetu.

U izvješću se ističe smanjenje od 29% u broju plastičnih vrećica pronađenih na plažama u SAD-u između 2022. i 2023., a što je uslijedilo nakon provedbe zabrane plastičnih vrećica u cijeloj državi. Analitičari ističu kako ovaj pad označava veliki korak naprijed za cijeli svijet, budući da su plastične vrećice dugo bile jedan od najopasnijih oblika onečišćenja oceana, a SAD su glavna gospodarska sila koja kreira najviše dohotka, ali i proizvede najviše dobara. Unatoč ovom napretku, plastične vrećice i dalje su među prvih pet najčešće skupljanih predmeta na plažama tijekom čišćenja, što ukazuje na to kako su potrebni daljnji napori u provedbi odgovornih kampanja. Iako je zakonodavno djelovanje bilo ključno za napredak, bitka protiv plastičnog otpada daleko je od kraja, navode brojni američki mediji.

Inovativna rješenja za smanjenje onečišćenja plasiraju i brojne neprofitne organizacije i tvrtke. Ocean Cleanup, nizozemska neprofitna organizacija, skuplja plastiku iz rijeka i oceana uz pomoć plutajućeg sustava, dok tvrtke poput Polymaterie i Calyxie razvijaju biorazgradive alternative tradicionalnoj plastici. Takve su inovacije ključne za rješavanje dugoročnih izazova koje nosi plastično onečišćenje svih voda u svijetu. Kako će ekološki pokret u budućnosti napredovati, sudjelovanje javnosti bit će ključno. Godišnje čišćenje je prekjučer 21. rujna uključilo više od pola milijuna volontera, čime se jačala ideja borbe protiv onečišćenja plastikom, a svima je jasno kako rezultati dolaze ako se provode kolektivne akcije kroz politiku, primjenu inovacija i jačanje svijesti najšire javnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.