ŠVEĐANI INOVIRAJU RECIKLIRANJE PLASTIKE: tvornica razvrstava 12 vrsta!

U Švedskoj je počeo raditi pogon tvrtke Site Zero,jedan od najvećih i najnaprednijih svjetskih pogona za recikliranje plastike, a smješten je u lučkom gradu Motali. Ova tvornica može preraditi 20.000 tona plastične ambalaže godišnje što ju čini jedinstvenom, a ona koristi najsuvremeniju tehnologiju za razvrstavanje otpada u 12 različitih vrsta plastike. Švedske vlasti podražaju ovakve projekte, stoga se opravdano očekuje kako će ova proizvodna inovacija udvostručiti količinu reciklirane plastike u Švedskoj, čime će se s druge strane smanjiti količina komunalnog otpada koji završi u spalionicama, a upravo je Švedska jedan od svjetskih lidera u pretvaranju otpada u energiju.

Site Zero je moderno, potpuno automatizirano postrojenje koje koristi infracrvenu tehnologiju za razvrstavanje 40 tona plastičnog otpada na sat. Prije se u sličnim pogonima moglo preraditi samo pet vrsta plastike, no sada se „podiže letvica“ i čak 95% plastične ambalaže se šalje na recikliranje. Iako je ovo postrojenje veliki korak naprijed u smjeru smanjenja utjecaja otpada na globalno zagađenje, švedski mediji ističu kako će potpuni uspjeh ovisiti o tome hoće li švedska kućanstva pravilno odvajati svoj otpad, odnosno kako i kada će izdvajati plastiku. Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) podržava ovaj projekt i ističe kako bi puna učinkovitost Site Zero postrojenja mogla pokrenuti novi pristup recikliranju i stvoriti novo tržište za svu sortiranu plastiku u Europi, ali i svijetu.

Pokretanje pogona se događa u važnom trenutku, jer stručnjaci upozoravaju na rokove EU-a do 2030. te kako će se globalni plastični otpad utrostručiti do 2060. godine. Švedska aktivno podržava uvođenje inovacija u okolišno poslovanje, a navedena tvornica predstavlja veliki napredak u recikliranju plastike, postavljajući globalni primjer kako se napredne tehnologije i inovacije mogu uhvatiti u koštac s najvećim ekološkim izazovima, a zbrinjavanje plastike i njezino onečišćenje svjetskih oceana jedan je od najvećih problema današnjice. Mediji ističu kako je potreban stalni angažman javnosti i kako svi dionici trebaju raditi na poboljšanim praksama gospodarenja otpadom, što je ključno za ostvarenje punog učinka primjene inovacija i novih tehnologija. Mnoge razvijene države diljem svijeta se bore aktivno protiv onečišćenja plastikom te se svakodnevno traže rješenja za spomenutu krizu s plastikom, stoga se i napori Švedske i švedskih inovatora ističu kao potencijalno dobar model za rješavanje ovog rastućeg problema.

Komentiranje nije dozvoljeno.