U FINSKOJ IZ DRVA PROIZVODE GORIVO ZA AVIONE: Eksperimenti s pogonom u maloj lokalnoj zajednici

Flying Forest je britanski start up koji planira koristiti napredno rasplinjavanje biomase i Fischer Tropsch (FT) procese u proizvodnji visokoučinkovitog goriva za zrakoplove, koristeći pritom bogate šumske resurse u cijeloj Finskoj. Ovaj pothvat je u ulagačkim krugovima pozicioniran kao “lanac vrijednosti bez rizika” zahvaljujući korištenju dokazanih tehnologija i održivim praksama procesa pretvorbe biomase u gorivo, a upravo takva goriva se sve više traže.

Tvrtka je osigurala lokaciju od 26,8 hektara u Iisalmiju u finskoj provinciji, označavajući kako se radi o ključnoj prekretnici u razvoju prvog pogona za proizvodnju održivog zrakoplovnog goriva (SAF). Predložena proizvodna lokacija i objekti, bit će smješteni u industrijskoj zoni Soinlahti, te će uključivati centar za istraživanje biogoriva, što će s druge strane pozicionirati regiju kao središte za inovacije i za proizvodnju SAF goriva.

Očekuje se kako će projekt stvoriti značajne ekonomske koristi za lokalnu zajednicu Iisalmi, uključujući približno 100 novih radnih mjesta tijekom operativne faze. Dobavljanjem održive sirovine za biomasu iz lokalnih šuma i pilana, Flying Forest će također podržati regionalne sektore šumarstva i biogospodarstva, jačajući otpornost lokalne industrije i promičući održivost i zelenu ekonomiju, a najveća vrijednost se nalazi upravo u znanju i R&D potencijalu ove britanske tvrtke koja je došla proizvoditi avionsko gorivo direktno u šumu, odnosno na izvor same sirovine, što bi trebalo smanjiti troškove i polučiti niz drugih benefita.

Komentiranje nije dozvoljeno.