BOGAT PROGRAM I AKTUALNE TEME KONFERENCIJE: 18.07. Konferencija “Klima i čista voda”

Konferencija VODA 2024 se održava 18.07. u hotelu Westin, a za sudionike je predviđen dinamičan i interaktivan program u kojem će se istaknuti ključni sektorski problemi te iznijeti potencijalna rješenja.

Već tradicionalno, konferencije časopisa KOMUNAL služe kao mjesto za predstavljanje aktualnih tema,  najnovijih sektorskih tehnologija i inovacija, s posebnim naglaskom na digitalna rješenja.

PREDVIĐENE TEME:

– Položaj ponovnog korištenja vode (reuse) u EU politikama

– Kako napreduju aglomeracije i vodno-komunalne investicije?

– Hoće li lokalni izbori 2025. utjecati na rast cijena vodnih usluga?

– Očekuje li se rast plaća u komunalnim društvima?

– Mogu li digitalne tehnologije i umjetna inteligencija unaprijediti sektor?

– Dinamika ugradnje solara i energetska učinkovitost vodovoda

– Kako popuniti kadrovski deficit u komunalnom sektoru?

– Kakva je dinamika smanjenja gubitaka zahvaćene vode?

 

Ove godine naglasak će biti na sljedećim ključnim područjima:

1. OKRUPNJAVANJE – KAKVI SU REZULTATI?

Relativno malo podataka u stručnoj javnosti govori o realizaciji i uspjehu procesa okrupnjavanja vodno-komunalnog sektora. Tko je od pružatelja vodnih usluga poboljšao i unaprijedio poslovanje, a gdje su nastale teškoće ili zastoji u funkcioniranju sustava? Što kažu institucije? Što misle komunalci i sektorske asocijacije, odnosno kako su o okrupnjavanju pisali opći mediji?

2. IZGRADNJA AGLOMERACIJA

Republika Hrvatska se obvezala Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji provesti opsežan program ulaganja u vodno komunalnu infrastrukturu i komunalni sektor  predstavlja jedno od najbolje realiziranih područja u koja su ulagana sredstva iz EU-a. Provedba širokih i opsežnih aglomeracijskih ulaganja se realizira u većini županija i gradova/općina čime će se doprinijeti učinkovitijem korištenju sredstava iz EU fondova, bazirajući se istovremeno i na lokalnim financijskim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima kojima raspolažu JLS i komunalne tvrtke.

3. DIGITALIZACIJA I GUBICI VODE –  ZAŠTO JE OVAJ PROBLEM I DALJE PODCIJENJEN?

Stara i nikad dovoljno riješena tema gubitaka zahvaćene vode provlači se kroz sektor posljednja tri desetljeća, a kroz posljednjih nekoliko godina svjedočimo čestim eskalacijama puknuća cijevi u Zagrebu i drugim velikim gradovima, jer mreža je u većini slučajeva dotrajala. Dosadašnja razina angažmana i očigledno podcjenjivanje problema gubitaka umanjio je i mogući učinak, koristi i pomoć iz ključnog sektora digitalizacije. Smanjenje gubitaka je i dalje jedan od glavnih deklariranih ciljeva u sektoru, na kome se nažalost do sada nije postigao očekivani napredak. Mnoge komunalne tvrtke rade  po “principu gašenja požara” jer su novi gubici i nova puknuća cjevovoda svakodnevna i česta pojava.

4. EDUKACIJA I KADROVI – KAKO RIJEŠITI NAJVEĆI RAZVOJNI IZAZOV?

Komunalnom sektoru treba prilagođeno i specijalizirano obrazovanje te razvoj obrazovnih programa usmjerenih na kompetencije za napredno upravljanje podacima od strane rukovodstva i tehničkog osoblja. Takva objedinjena analiza podataka treba u komunalnim tvrtkama, ali i na razini općinskih i gradskih uprava. Sektor treba posebnu pažnju usmjeriti na suradnju sa svim hrvatskim sveučilištima i veleučilištima u cilju razvoja primjerenog i prilagođenog kurikuluma za sektorske stručnjake jer opći programi obrazovanja za inženjere građevinarstva očigledno ne osiguravaju u dovoljnoj mjeri stjecanje novih i specijaliziranih znanja budućem “visoko- digitaliziranom vodnom sektoru”. Nova znanja i prijenos najboljih iskustava treba  u području borbe s posljedicama klimatskih promjena koje su vidljive i uočljive i u vodno-komunalnom sektoru.

Prijavnicu možete pronaći OVDJE

Program možete pronaći OVDJE

 

Časopis KOMUNAL

I. Kršnjavoga 1/II, 10000 Zagreb

T: +385(0)1 6329 111 | E: info@komunal.hr

 

Komentiranje nije dozvoljeno.