CIJENE SE RENOVACIJE ZGRADA I ODRŽIVI GRAĐEVINSKI MATERIJALI: EU želi unaprijediti i ubrzati zelenu tranziciju Europe!

Najnovije izvješće Europske agencije za okoliš (EEA) pod nazivom „Rješavanje ekološkog i klimatskog otiska zgrada“ analizira stanje građevinskog fonda Europe i potrebne mjere za povećanje održivosti zgrada. Renoviranje postojećih objekata s održivim materijalima te poboljšanje otpornosti na klimatske promjene ključni su za postizanje ciljeva do 2050. godine.
Više od 30% ekološkog otiska EU dolazi iz sektora zgrada koji čini 42% ukupne energetske potrošnje i 35% emisije stakleničkih plinova. Neke će se stare zgrade isključiti iz uporabe što dovodi do smanjenja otiska, dok visoke stope recikliranja često rezultiraju niskovrijednim materijalima. Renovacija zgrada i korištenje ekološki prihvatljivih građevinskih proizvoda bi trebali biti prioritet, stoji u izvješću uz napomenu kako populacija u EU stari, raste i bogatstvo stanovništva, a klimatske promjene prijete, stoga su potrebne prilagodbe u urbanom prostoru. Generalno gledajući zgrade bi trebale imati manju potrošnju energije, trebaju biti otporne na klimatske promjene te izborom materijala i uređenjem okoliša poticati bioraznolikost.
EU politike vezane za zgradarstvo obuhvaćaju klimatske i energetske strategije, kružnu ekonomiju i digitalizaciju, a nedavno je EU pokrenuo inicijativu „Novi europski Bauhaus“ koja promovira održiva rješenja u gradnji. Očekuje se i veći fokus na temi stanovanja, uz planove za poboljšanje ekoloških performansi građevina i podršku za stvaranje preduvjeta za pristupačno stanovanje, posebice za mladu populaciju.

Komentiranje nije dozvoljeno.