ELEKTRIČNA KOMUNALNA VOZILA NA REKORDNOM IFAT-u: Najava Konferencije 14.06.2024. u Zagrebu

Iza nas je rekordno izdanje vodećeg svjetskog sajma ekoloških tehnologija. Ovogodišnje izdanje IFAT-a odrazilo je globalni rast u ovoj industriji, odnosno dobru razvojnu klimu u komunalnom sektoru nakon djelomične stagnacije. U Münchenu se ovaj glavni sektorski događaj održao od 13. do 17. svibnja te je završio s vrhunskom posjećenošću: oko 142.000 posjetitelja iz gotovo 170 zemalja i svih svjetskih regija prisustvovalo je vodećem svjetskom sajmu komunalne opreme. Zastupljene su bile teme upravljanja vodom, kanalizacijom, komunalnim otpadom te tretiranje recikliranih sirovina.

Udio međunarodnih posjetitelja je bio veći od 50 posto, što je više nego ikad. Broj međunarodnih izlagača je također dosegao novi rekord: 55 posto od 3.211 izlagača stiglo je na münchenski sajam iz inozemstva, iz ukupno 61 zemlje i regije. S 300.000 četvornih metara izložbenog prostora, IFAT München 2024. je bio i najveće dosadašnje izdanje u povijesti ovog sajma.

Zelene teme i održiva budućnost!

Sajmovi su nakon nedavne pandemije ostali učinkovite platforme za ugovaranje budućih poslova, unatoč rastućoj globalizaciji i digitalizaciji poslovanja. Tijekom sajma IFAT, u Münchenu su se okupili stručnjaci iz cijelog svijeta, dok su dobavljači i izlagači ponudili svoje moderne tehnologije budućnosti s velikim udjelom inovacija i digitalnih tehnologija. Na IFAT-u se puno razgovaralo o održivim pristupima i predstavljena su uglavnom ekološka – zelena rješenja različitih komunalnih tehnologija, a sklopljeni su i brojni poslovi, odnosno uspostavljene su nove suradnje tvrtki s različitih kontinenata.

Događaj ovih razmjera, kao što je IFAT ima ogromnu vrijednost za njemačko gospodarstvo, budući da promovira njemačku izvrsnost i privlači poslovne ljude i kompanije iz cijelog svijeta. Sajam je ponovno odaslao ključne poruke, ali se pozabavio i samim sobom, jer u 21. stoljeću moramo biti svjesni kako se emisije stakleničkih plinova oslobađaju pri svakom događaju, tako i pri organizaciji ovako velikog i zahtjevnog logističkog eventa kao što je IFAT. Uostalom, održivost i zaštita klime su ionako glavne EU i globalne teme koje promovira UN, stoga su i organizatori IFAT-a posvetili dosta pažnje pitanju održivosti, ali ključnu „zelenu notu“ dali su izlagači, prezentirajući uglavnom ekološke i održive proizvode.

Gradska e-vozila: u Münchenu su predstavljene dobre konture eMobility-a!
Nove ekološke i održive tehnologije dominiraju u ponudi komunalnih vozila, a noviteti iz električne mobilnosti vozila su zauzeli vodeće vijesti sa sajma, stoga je bilo teško zaobići brojne štandove koji su promovirali elektromobilnost. Časopis KOMUNAL je s velikom pozornosti pratio događanja na sajmu i sukladno tome priprema bogatu programsku konferenciju KOMUNALNA VOZILA koja će se održati 14.06. u zagrebačkom hotelu Westin. Prijavnicu možete preuzeti OVDJE.

Električna vozila će također biti u programskom središtu zagrebačke konferencije, jer stručnjaci su se složili kako je upravo velika razina električnih vozila uz infrastrukturu za punjenje predstavljala glavni sajamski trend, posebno među izloženim kamionima na otvorenom u blizini hale C6. Tamo su izlagači predstavili značajke i karakteristike komunalnih vozila u području cestovnog prometa, čišćenja i odlaganja, a upravo se u tom podsektoru nalazi najviše vozila namijenjenih poslovima s komunalnim otpadom, za prijevoz sekundarnih sirovina te za nadzor vodovoda i odvodnje.

Prema riječima organizatora IFAT-a, moglo vidjeti preko 200 relevantnih strojeva i kamiona, uključujući one s alternativnim pogonom. Istaknuli su se Daimler Truck, Designwerk, Renault Trucks i Quantron, a od nadogradnji upravo je Faun oduševio s dizajnom novog vozila.

Kod jednog od nesumnjivih tržišnih lidera – Daimler Truck-a , dva od tri vozila izložena u Münchenu bila su električna! Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu predstavila je električni kamion eActros 400 s rol-off kiperom iz Meillera i opremom za zimsku službu u obliku snježnog pluga proizvođača Bucher. Drugo električno vozilo je bio eEconic za komunalne poslove. Predstavnici Mercedes-Benz Trucks-a su istaknuli kako se njihova tvrtka izričito fokusirala na integraciju baterijskih električnih vozila u sektor komunalnih vozila diljem Europe. eActros 400 se po prvi put mogao vidjeti kao vozilo zimske službe na IFAT-u. Snježni je posebno tih i nježan na cesti. Ovo je povezano s prednjom montažnom pločom, koja više nije čvrsto spojena na vozilo, već sada ostaje na ralici za snijeg. Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu je također izožila eEconic 300 s formulom kotača 6×2 kao šasijom. Vozilo, koje je već neko vrijeme dostupno, u Münchenu se moglo vidjeti bez karoserije, kako bi posjetitelji mogli bolje vidjeti pogonsku arhitekturu vozila, a stručnjaci za karoserije Zöller, Faun i Terberg HS ovo vozilo već koriste kao demonstracijsko vozilo.

Više informacija i prijava na konferenciju na info

Komentiranje nije dozvoljeno.