LOS ANGELES RAZVIJA URBANO ŠUMARSTVO: Kako do novih zelenih površina u velegradima?

Urbanizirana područja su okosnica modernog života, jer ona kreiraju kulturnu raznolikost, bogatu povijest i imaju brojna mjesta za zabavu, no često im nedostaje više zelenih površina. To se sve više mijenja, jer sve više lokalnih zajednica preispituje planiranje u gradovima kako bi stvorili zelenije ugodnije okruženje. Brojni gradovi u SAD-u su započeli proces ozelenjivanja, stoga Francisco Escobedo, istraživač Šumske službe u SAD-u, ističe važnost urbanog šumarstva za poboljšanje kvalitete života, kao što su smanjenje temperature, poboljšanje kvalitete zraka i jačanje socijalnih veza. Šumarska služba SAD-a je uložila više od milijardu dolara u subvencije za organizacije i subjekte koje se bave ovom problematikom.
Los Angeles, drugi najveći grad u SAD-u, s prosječno 267 sunčanih dana godišnje, upravo počinje aktivno razvijati svoje urbane šume. Prema Rebecci Ferdman, gradskoj menadžerici za upravljanje zajedničkim šumama, drveće je ključno za otpornost na klimatske promjene jer pruža hlad i smanjuje toplinske valove. Ferdman naglašava da novi projekti financirani od strane Šumske službe donose dugoročne koristi zajednicama u najugroženijim dijelovima grada, gdje povijesni problemi poput rasne diskriminacije dodatno pogoršavaju nedostatak zelenila.
Treba podsjetiti kako su se prilike pogoršavale tijekom godina, zbog nejednakosti u pristupu resursima, a što je u gradovima doprinijelo stvaranju “toplinskih otoka”, posebice u gradovima s malo drveća. Organizacije poput Tree People rade na rješavanju tih propusta sadnjom drveća u siromašnijim dijelovima Los Angelesa, gdje je povijesno bilo malo zelenih površina i gdje su bili lošiji uvjeti života. Zaključno se može reći kako ovaj projekt ne samo da predviđa novo drveće, već i obrazovanje stanovništva, kao i mogućnosti za zapošljavanje, osobito kroz edukaciju o važnosti drveća u urbanom okruženju velikih gradova.

Komentiranje nije dozvoljeno.