MAERSK ULAŽE 1,7 MLRD USD U INOVATIVNE PLASTIKE: Grade pogon u Antwerpenu i žele pokrenuti revoluciju s plastikom

A. P. Moller Holding, većinski vlasnik brodskog diva Maersk najavio je planove za ulaganje od 1,7 mlrd USD u izgradnju pogona za proizvodnju plastike bez fosilnih goriva, na lokaciji luke u Antwerpenu, u Belgiji. Navedeni pothvat, nazvan Vioneo, ima za cilj napraviti revoluciju u proizvodnji plastike fokusirajući se na metode održive proizvodnje. Lokacija u Antwerpenu, najvećem europskom integriranom kemijskom klasteru, nudi pristup obnovljivoj energiji i vrlo robusnu izvoznu infrastrukturu, što ga čini idealnim mjestom za ovaj međunarodno značajni projekt.
Postrojenje će se izgraditi unutar Vopak Energy Park Antwerpen, uz potporu nizozemske tvrtke za skladištenje spremnika Vopak te uz suradnju luke Antwerpen-Bruges, dok bi se konačna odluka o ulaganju u projekt mogla očekivati sljedeće 2025. godine. Tvrtka se za sada oslanja na suradnju s ključnim dionicima kako bi osigurala uspješan razvoj tvornice, što će biti veliki korak prema održivijoj kemijskoj proizvodnji inovativne i „fosil free plastike“.
Predviđa se kako će tvornica u Antwerpenu, kada bude puštena u rad, otvoriti oko 250 stalnih radnih mjesta, a trebala bi započeti s komercijalnim radom 2028. godine. Ova proizvodna inicijativa je usklađena sa širim ciljevima A.P. Moller Holdinga za poticanje inovacija u održivim industrijama i prema smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, čime se pridonosi globalnim naporima za smanjenje emisije ugljika u proizvodnji plastike te uvođenju novih – pomalo revolucionarnih materijala.

Komentiranje nije dozvoljeno.