Potrebna je izmjena zakonske regulative o grobljima – održani ovogodišnji PANNONIAN CEMETERY DAYS u Zagrebu i Dugom Selu!

Ovaj dvodnevni event je 26. i 27.06. okupio brojne stručnjake iz komunalnih tvrtki, kao i predstavnike gradova i općina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te predstavnike Grupacije grobalja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Predstavnici Zagreba, Dugog Sela, Subotice, Rovinja, Poreča, Kutjeva, Ozlja, Donjeg Miholjca, Rijeke, Osijeka, Jagodnjaka, Kastva – Viškova i Malog Lošinja – Cresa iznijeli su mnogobrojne primjere aktualnih izazova s kojima se oni susreću kod upravljanja grobljima.

Na skupu su komunalnim tvrtkama od strane tehnološkog partnera Techno Win Machine predstavljene i u radu prezentirane vrhunske tehnologije za održavanje grobalja – moderne talijanske električne čistilice, danski strojevi za usitnjavanje granja i drugog zelenog bio-otpada te vrhunski njemački strojevi grupacije Kärchers polivalentnim funkcijama činjenja površina, košnje i malčiranja trave. www.techno-win-machine.hr

  

Tijekom ovog događanja Gradska groblja Zagreb su detaljno predstavila funkcioniranje i opremu Krematorija, što je od strane sudionika ocijenjeno vrlo korisnim u pogledu sagledavanja promjena u trendovima klasičnih ukopa ili kremiranja. Također, posjeta groblju Mirogoj ostavila je vrlo upečatljive dojmove, bilo uslijed velikih šteta i obnove oštećenja nastalih tijekom potresa, bilo zbog monumentalnosti i značaja koji ovo groblje ima na nacionalnoj razini. www.gradskagroblja.hr

   

Posljednjih godina u svijetu se drastično mijenjaju procedure i običaji vezani uz pokop pojedinaca, budući da generacija „milenijaca“ postavlja nove standarde oko odvijanja posljednjih ispraćaja u 21. stoljeću, jer za njih smrt više nije tabu, stoga oni žele „liberalizirati i demokratizirati“ pogrebe, uz svu raspoloživu pomoć digitalnih tehnologija. Naravno, nove metode nailaze i na oštro protivljenje dijela tradicionalnih lokalnih zajednica ili vjerskih organizacija, ali tradicionalni pogrebi i dalje dominiraju na prostorima zemalja JIE.

Na konferenciji koja se održala u Kulturno informativnom centru u Dugom Selu intenzivno se raspravljalo o urbanističkim uvjetima kod proširenja grobalja, o kulturnim i turističkim rutama na grobljima, kao i o digitalizaciji turističke ponude, što je uočljiv trend u Europi koji se nastavlja i u zemljama JIE. Mnoga groblja bilježe sve više turističkih posjeta i nezaobilazan su dio turističke ponude. www.dugoselo.hr

   

Vođene turističke rute na grobljima su odlična dodana vrijednost i pružaju mogućnosti upoznavanja specifičnih povijesnih razdoblja, značajnih osoba i tema, na što i turisti jako dobro reagiraju, stoga će u budućnosti biti sve više organiziranih događanja na grobljima. O kulturnim rutama na riječkim grobljima, kao dijelu europske ponude kroz posljednje desetljeće govorila je povjesničarka umjetnosti mr.sc. Daina Glavočić, dok je konzervator – restaurator dr.sc. Radivoje Jovičić, ujedno i akademski kipar koji je skoro 50 godina proveo u intervencijama na groblju Mirogoj predstavio znamenite pojedince i približio izgradnju i razvojne faze groblja Mirogoj. – Mi bismo se trebali bazirati na našoj tradiciji i zadržati naše običaje na grobljima, istaknuo je Jovičić.

Groblja su zanemareni dio komunalne infrastrukture, a nadolazeći lokalni izbori u RH prilika su za poboljšanje pozicija i za bolju vidljivost rada grobalja, bilo u segmentu pružanja važnih komunalnih usluga ili u dijelu afirmacije kulturne baštine te prezentiranja grobljanske antropologije u najširoj javnosti. To su glavni zaključci ovog stručnog eventa koji je uključivao tri studijske posjete zagrebačkim grobljima Mirogoj i Markovo Polje te gradskom groblju u Dugom Selu.

 

IZJAVE:


 

 NENAD PANIAN, gradonačelnik Dugo Selo

Ulazak u EU je promijenio dosta toga za hrvatske JLS, a naše mnogobrojne studijske posjete diljem Europe pokazuju kako treba i na groblja gledati kao na važnu   komunalnu infrastrukturu. Groblja su do sada u RH ostala po strani po pitanju direktnog financiranja iz EU fondova, ali naša infrastruktura na gradskom groblju u   Dugom Selu ne zaostaje za komunalnim standardom u zapadnim zemljama, jer se još tijekom izgradnje tog groblja tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća vodilo   računa o urbanističkim uvjetima i zelenim površinama. Naravno, u cilju nam je proširenje i svi moji kolege koji upravljaju gradovima i općinama moraju voditi   računa o proširenjima grobalja. U Skandinaviji groblja funkcioniraju poput parkova i pomalo se mijenjaju paradigme o komunalnom i zelenom-parkovnom prostoru.   Podržavamo i ozelenjavanje urbanih sredina i veće otvaranje grobalja prema građanima.

 

 

 

 

 

 

 

 NIVES TORBARINA, predsjednica Grupacije grobalja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori

Mi smo svjedoci brzih promjena koje se događaju oko nas. Naše groblje Kozala se otvara prema našoj sredini i osim kulturnih ruta razmatramo i edukativne   aktivnosti sa školama. PANNONIAN CEMETERY DAYS podržavamo od samih početaka i ovdje se na skupu obrađuju i mnoge aktualne teme, a razgovarali smo i o   potrebi dopune i izmjene zakonskog okvira koji prati ovu djelatnost. Osim postizanja višeg komunalnog standarda na grobljima, raspravljali smo i o novim   trendovima, primjerice o ustroju i funkcioniranju grobalja za kućne ljubimce.

 

 

 

 

 

 

 

 IGOR RAĐENOVIĆ, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb

Osim redovitih ulaganja u infrastrukturu i širenje naših grobalja, poput Markovog polja mi smo glavninu vremena proveli u obnovi i sanaciji šteta od potresa. To je   vrlo zahtjevan posao i imamo dobar tim stručnjaka koji ulaže velike napore, zajedno s Gradom Zagrebom i konzervatorima, a kako bi se obnova izvela na visokoj   razini i u što kraćem periodu. Mirogoj ima svoju specifičnu poziciju i značaj, zbog svoje monumentalnosti i gradnje kroz povijest  on je postao ogledalo kulturno-   povijesne baštine za cijelu Hrvatsku. Pratimo i trendove u digitalizaciji, a Mirogoj u sve većoj mjeri postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ILIJA AUGUSTINOVIĆ, direktor Techno Win Machine d.o.o.

Jedinice lokalne samouprave se sve više brinu o postizanju višeg komunalnog standarda, stoga ulaganja u infrastrukturu ne zaobilaze niti investicije u groblja. Važno   je imati pravu informaciju o raspisanim natječajima i o poticajima za energetsku učinkovitost ili za ozelenjavanje gradskih površina. U našoj ponudi imamo širok   raspon opreme za groblja i vrlo učinkovite i moderne tehnologije za održavanje grobalja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konferenciju je organizirao časopis Komunal www.komunal.hr

 

U Zagrebu, 28. lipnja 2024.

 

Kristina Kranjčec
Časopis Komunal
Kršnjavoga 1, 10 000 Zagreb

t +385 1 6329 111
kristina@komunal.hr
www.komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.