SANACIJA ODLAGALIŠTA JAKUŠEVAC: Gradonačelnik Tomašević najavio poboljšanja u odvozu otpada

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba je komentirao propuste u odvozu otpada do kojih dolazi zbog reprogramiranja odvoza na pojedinim lokacijama, a uslijed prilagodbe radnog vremena djelatnika te je poručio da će se to brzo stabilizirati, prenijela je novinska agencija HINA. – Dio sindikata tražio je, s obzirom na to da neki radnici u Čistoći rade skoro svaku subotu, da se u tom smislu reorganiziraju programi odvoza i to se trenutno događa za dio odvoza. To se ne može napraviti preko noći, nego treba neko vrijeme da se to uspostavi, tako da možda dođe do nekih preskoka”, rekao je Tomašević ujedno najavivši kako će građani uskoro preko mobilne aplikacije moći prijaviti neodvezeni otpad te će ga Čistoća morati odvesti unutar 24 sata.

Vezano uz najveće nacionalno odlagalište otpada Jakuševac, Tomašević je naglasio kako je sanacija započela prije mjesec dana. U tijeku je i istraga koja će utvrditi što je bio uzrok posljednjeg odrona, a cjelovita sanacija moći će se nastaviti tek nakon što se završe s time povezane radnje, zaključio je Tomašević.

Cjelokupna tema otpada u Zagrebu je i nakon 30 godina neriješena i vrlo često kontroverzna, a činjenica je kako se bez trajnog zbrinjavanja otpada odlaganje na odlagalište Jakuševac pretvara u interventnu mjeru koja traje već desetljećima i koja je dovela do enormnog gomilanja milijuna tona neprerađenog komunalnog otpada uz samu obalu rijeke Save te u neposrednoj blizini stambenih naselja Novog Zagreba i Velike Gorice. Budući da je odlagalište još uvijek aktivno i kako se na njega dovozi glavnina zagrebačkog komunalnog otpada, opisana ograničenja predstavljaju veliku ekološku prijetnju te dugoročno značajan zdravstveni problem u glavnom gradu Hrvatske.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.